Briga o mačiću

Briga o mačiću

Sve dok mačići uzimaju majčino mlijeko, prilično su dobro zaštićeni od infekcija zahvaljujući antitijelima sadržanima u njemu. Ta se zaštita smanjuje tek kada otprilike od šestog tjedna starosti počinju jesti čvrstu hranu. Stoga na vrijeme razmislite o pravilnoj njezi za mačiće.

Briga o mačiću: zaštitna cijepljenja

Sada je potrebno razviti vlastitu obranu protiv virusa, bakterija, gljivica i parazita. Srećom, većina je patogena prilično bezopasna, ali s nekim se virusima mačići ne mogu lako nositi. Stoga se preporučuje zaštitno cijepljenje u dobi od oko osam tjedana.

Sivi mačić na bijeloj deki.

Mačja gripa i mačja kuga

Prije svega to uključuje cijepljenje protiv mačje gripe i mačje kuge. Čak i mačka koja se uvijek drži u stanu se može zaraziti od ljudi, npr. preko cipela koje se nose u zatvorenom i vanjskom prostoru. Uporni parvovirusi kod mladih mačaka izazivaju nezaustavljivi proljev. Herpes i kalicivirusi odgovorni su za mačju gripu, ali se također mogu izbjeći cijepljenjem.

Leukoza

Isključivo kućne mačke relativno su sigurne, ali one koje idu u izlazak potrebno je cijepiti protiv leukoze. Ta virusna bolest može se pojaviti tek nakon više godina infekcije. Posljedica toga su tumori, opetovane infekcije ili natečeni limfni čvorovi. Pretrage krvi kod veterinara pokazat će je li se mačka zarazila – od druge životinje.

Bjesnoća

Dodatne preventivne mjere su cijepljenje protiv bjesnoće i zaštita od parazita. Majku je već tijekom skotnosti potrebno tretirati protiv parazita jer bi se njezini paraziti mogli prenijeti na mlade životinje. Kako bi bili sigurni, mališani je također potrebno očistiti od parazita tjedan dana prije svakog cijepljenja.

Više informacija o zaštitnim cijepljenjima za mačke i mačiće možete pronaći u našem članku „Cijepljenje mačaka”.

Veterinar drži bijelog mačića u rukama.

Kastracija: da ili ne?

Ako su dani mladosti napokon više ili manje sretno iza nas, postavlja se još jedno pitanje: kastracija, da ili ne? Mačak koji urinom označava stan olakšava odluku. Kastracija je u načelu preporučljiva i za mačke ako biste htjeli izbjeći neželjene potomke. Pozitivna nuspojava je smanjenje rizika od tumora. Negativnih posljedica ne treba se bojati.

Otkrijte naš shop za mačiće!

Naši najkorisniji članci
3 min

Određivanje spola mačića

Kod ženskih i muških mačića razlike u spolnim organima manje su izražene nego kod odraslih mačaka. Čak i stručnjaci poput veterinara katkad se prevare kada određuju spol mačića. U nastavku saznajte kako otkriti je li u pitanju ženka ili mužjak.
7 min

Osnove odgoja mačića

U prvom tjednu svog života mačići puno uče od svoje majke kao i braće i sestara. Unatoč tome vlasnikovo odgajanje mačića je neophodno. Uostalom, majka mačka ne odgaja svoje mačiće prema standardima ljudskog ponašanja.
3 min

Prehrana mačića

Kao i štenad, tako i mačići imaju posebnu potrebu za hranjivim tvarima potrebnim za zdrav razvoj. Uvjetovana je pasminom, starošću i temperamentom mačića. Razigranim mačićima potrebno je više energije nego malim pospancima. Iako izgledaju simpatično, mačići ne bi trebali biti debeljuškasti. Uvijek bi se kroz krzno trebala osjetiti rebra te biti vidljiv struk. Kako biste mačićima u razdoblju brzog rasta pružili dovoljnu količinu energije i hranjivih tvari, vrlo je važno osigurati im pravilnu prehranu.