Bradavice kod mačaka

Žuta mačka s bradavicom

Bradavice kod mačaka mogu se razviti u opasan rak kože i treba ih pregledati.

Primijetite li kvržicu na koži dok se mazite sa svojom mačkom, vjerojatno je riječ o bradavici. Bradavice kod mačaka slične su drugim promjenama na koži. Stoga često samo veterinar može pouzdano utvrditi je li riječ o raku kože. Saznajte sve o bradavicama kod mačke i kako ih liječiti.

Jesu li bradavice kod mačaka opasne?

Bradavice se nazivaju još i papilomi i često su posljedica virusne infekcije papiloma virusima. Kod mačaka se u tom slučaju radi o mačjim papiloma virusima. Kroz rane na koži prodiru u tijelo mačke.

Određeni papiloma virusi kod mačaka mogu dovesti do sarkoidoze. Riječ je o vrsti tumora koji se još i naziva kožni fibropapillom. Dakle, bradavice kod mačaka sklone su tomu da se razviju u rak kože.

Koliko često se razvijaju bradavice kod mačke?

Dok su bradavice kod pasa relativno česta pojava, kod mačaka se rjeđe pojavljuju. Iako se ne razviju uvijek bradavice, čini se da su mnoge mačke zaražene mačjim papiloma virusima.

Koje pasmine mačaka su češće pogođene?

Općenito, bilo koja mačka može razviti bradavice, bez obzira na spol ili pasminu.

Dvije mačke se maze
Izravnim fizičkim kontaktom mačke mogu zaraziti druge mačke virusima koji stvaraju bradavice.

Dok bradavice kod pasa često imaju oblik nalik cvjetači, kod mačaka se pojavljuju više kao ravne pločice. Pod tim se podrazumijevaju promjene u obliku mrlja na koži. Mnoge mačke s bradavicama također imaju ljuskavu kožu.

U većini slučajeva bradavice izgledaju tamno i imaju neka površinska oštećenja. Ako se bradavice upale zbog bakterijske infekcije, mogu i oteći te biti bolne za vašu mačku.

Koliko su bradavice kod mačaka velike?

U početku, bradavice kod mačaka obično dosežu maksimalni promjer od oko osam milimetara. No nije isključeno da se veličina u budućnosti može i povećati.

Bradavice su česte na ovim mjestima kod mačaka

Općenito govoreći, bradavice se mogu pojaviti na bilo kojem dijelu kože, uključujući sluznicu u ustima. Posebno se često bradavice kod mačaka pojavljuju na sljedećim dijelovima tijela:

 • na glavi
 • na vratu
 • na nogama

Kada posjetiti veterinara?

Budući da laici obično ne mogu razlikovati bradavicu od zloćudnih kožnih tumora, savjetuje se preventivni odlazak veterinaru. Veterinar će pažljivo pregledati bradavicu i prema potrebi je ukloniti.

Kako bi mogao razlikovati bradavice od drugih bolesti kože , veterinar mora detaljno pregledati tkivo. U tu svrhu uzima uzorak tkiva i šalje ga u specijalizirani laboratorij. Ondje patolog pregledava stanice tkiva.

Druga mogućnost otkrivanja su molekularno-biološke metode poput lančane reakcije polimeraze (PCR). PCR test omogućuje utvrđivanje jesu li papiloma virusi uzrok mačjih bradavica.

U usporedbi s bradavicama kod pasa, bradavice kod mačaka imaju veću sklonost tomu da prerastu u tumore. Stoga mnogi veterinari preporučuju pravovremeno uklanjanje. Pri tome se mogu upotrijebiti sljedeće metode:

 • uklanjanje rezom (ekscizija)
 • krioterapija (kriokirurgija)
 • laserska terapija
 • liječenje lijekovima

Nije isključen ponovni rast

Čak i ako je veterinar vašoj mački uklonio bradavicu, ona može ponovno narasti. Iz tog razloga trebali biste nadzirati područje kože i nakon zahvata i, po potrebi, ponovno se posavjetovati sa svojim veterinarom.

Razlog za stvaranje bradavica kod mačaka je prethodna infekcija mačjim papiloma virusima. Postoji sedam različitih vrsta ovih virusa koji su specifični za mačke (stanje 05.’23.), od kojih je FdPV2 kod mačaka najčešći.

Napomena: sama infekcija ne dovodi uvijek odmah do stvaranja bradavica. Osim toga, i drugi čimbenici pri tome igraju ulogu. Imunodeficijencija kao posljedica osnovnih bolesti isto može potaknuti rast bradavica.

Jesu li bradavice kod mačaka zarazne?

Zarazni su samo papiloma virusi koji uzrokuju bradavice kod mačaka. Mačke se tim virusima mogu zaraziti na dva načina, a male rane na koži povećavaju rizik od infekcije:

 • kontakt s oboljelim mačkama: ako vaša mačka ima kontakt s kožom već oboljele mačke, virusi mogu prodrijeti i u kožu vaše mačke. To se događa, primjerice, prilikom međusobnog čišćenja, maženja ili borbi oko teritorija.
 • kontakt s kontaminiranom okolinom: poznato je da papiloma virusi dugo preživljavaju u okolišu. Stoga je također moguće da se vaša mačka zarazi neizravnim kontaktom s njima.

Virusi se mogu nalaziti, primjerice, na četki kojom ste četkali zaraženu mačku. Ako četkate nezaraženu mačku, postoji opasnost od prijenosa na zdravu životinju.

Može li se čovjek zaraziti mačjim papiloma virusima?

Ne. Papiloma virusi specifični su za domaćina. To znači da nisu kompatibilni s ljudskim tijelom i da preživljavaju samo kratko vrijeme. Zbog toga se ljudi ne mogu zaraziti mačjim papiloma virusima.

Bradavice su benigne promjene na koži. Međutim, kod mačaka postoji veća opasnost od razvoja raka kože nego kod pasa. Zbog toga je važno mačke odvesti veterinaru kada su bradavice još u ranoj fazi.

Ako je bradavica već prerasla u tumor, individualna prognoza za pogođenu ljubimicu ovisi o vrsti tumora.

Prevencija: mogu li se bradavice kod mačaka izbjeći?

Veliki dio populacije mačaka već je zaražen mačjim papiloma virusom. No to ne mora nužno dovesti do stvaranja bradavica ili tumora. Međutim, ta činjenica otežava vlasnicima mačaka sprječavanje pojave bradavica kod svojih ljubimica.

Poticanje zdravog imunološkog sustava

Ono što možete učiniti je ojačati imunološki sustav vaše mačke. Tako pomažete mačjemu tijelu da se s virusima nosi na najbolji mogući način:

 • podržite svoju mačku prehranom koja je prilagođena vrsti
 • prilagodite uvjete držanja potrebama vaše mačke
 • izbjegavajte da vaša mačka bude izložena stresu jer stres može imati značajan učinak na zdravlje mačke
Naši najkorisniji članci
2 min

Životna dob mačke

Životna dob psa može se jednostavno izračunati: jedna pseća godina odgovara sedam ljudskih godina života, ali pri tome treba obratiti pažnju na pasminu i težinu psa. No, kako se računaju mačje godine? I koliko godina uopće mačke mogu doživjeti? Od koje se dobi mačku može smatrati starijom mačkom? Sve o životnoj dobi mačke saznajte u nastavku.
4 min

Prehlada kod mačke

Hladno i vlažno vrijeme, blato i stalne promjene temperature za ljudski i životinjski imunološki sustav predstavljaju veliki izazov. Stoga, prehlada kod mačke također je moguća i ponekad nije tako bezazlena. S mačjom prehladom susreli su se brojni vlasnici i znaju da je prehladu kod mačke potrebno pažljivo promatrati.