Glaukom kod mačke (zelena mrena) This article is verified by a vet

glaukom kod mačke

Zelena mrena: lijevo oko ove mačke zahvaćeno je glaukomom.

Glaukom kod mačaka može brzo dovesti do gubitka vida. Zbog toga je važno znati kada treba reagirati kako biste izbjegli ozbiljne posljedice ove bolesti oka. Osim toga, u nastavku saznajte kako nastaje glaukom. 

Koliko je opasan glaukom za mačku?

Glaukom, poznat i kao zelena mrena, je bolest oka i jedan od najčešćih uzroka sljepoće kod mačaka. Iz tog razloga trebate ozbiljno shvatiti prve simptome i rano kontaktirati svog veterinara. 

Koje su mačke često pogođene?

Općenito, bila mlada ili stara, svaka mačka može oboljeti od glaukoma. Kod sijamske mačke opisan je genetski defekt koji može dovesti do glaukoma. 

Simptomi: kako prepoznati glaukom kod mačke?

Ako vaša mačka ima glaukom, obično pokazuje sljedeće znakove (simptome): 

  • oko ili sluznica je crvena
  • zjenice su proširene
  • mački smeta svjetlo i sve više stišće oko (blefarospazam)
  • oko izgleda zamagljeno

Mačka djelomično ili potpuno gubi vid. U tom slučaju više se ne može snaći u poznatom okruženju. Neke mačke više ne mogu pronaći svoju zdjelicu za hranu ili vodu. 

Ako se ne liječi, a poremećaj je dugotrajan (kroničan), očna jabučica (bulbus) vaše mačke također se može povećati. 

Kako prepoznati napadaj glaukoma kod mačke?

Nažalost, ako se glaukom pojavi unutar nekoliko sati, oboljele mačke obično jako boli oko. Zbog toga manje jedu i ponašaju se neobično. 

Kada posjetiti veterinara?

Ako vaša mačka pokazuje znakove boli ili se čini dezorijentiranom, svakako biste trebali posjetiti svog veterinara. U tom slučaju nemojte više čekati. Brzim liječenjem mogu se spriječiti ozbiljne komplikacije. 

Dijagnoza: kako se dijagnosticira glaukom kod mačaka?

Ako postoji sumnja na glaukom, veterinar će pažljivo pregledati oko vaše mačke. Nakon što pregleda oko izvana, provjerit će i očni tlak. 

Da bi to učinio, može se koristiti raznim instrumentima (tonometrima) koji mjere očni tlak na površini rožnice. Budući da to nije bolno za vašu mačku, anestetik nije potreban. 

Međutim, kako bi osigurao da ostane mirna i ne trepće, veterinar će upotrijebiti lokalni anestetik u obliku kapi za oči. Intraokularni tlak trebao bi iznositi između 10 i 25 mmHg (milimetara žive). Ako je previsok u jednom ili oba oka, prisutan je glaukom. 

Terapija: kako se liječi glaukom kod mačke?

Liječenje je usmjereno na smanjenje intraokularnog tlaka. Terapija koja dolazi u obzir ne ovisi samo o uzroku i posljedičnom oštećenju, već naravno i o dobi i zdravstvenom stanju vaše ljubimice. 

Vaš veterinar može liječiti intraokularni tlak IV tekućinama ili lijekovima za smanjenje tlaka. Također može propisati lijekove koji smanjuju stvaranje očne vodice u oku. Ovi lijekovi dostupni su u obliku kapi za oči ili tableta. 

Osim toga, vaša će mačka dobiti lijekove protiv bolova i protuupalne lijekove. 

Ako terapija lijekovima nije dovoljna, ponekad je potrebna operacija oka. Veterinar se može odlučiti za lasersku operaciju ili zamrzavanje. Ovdje veterinar uništava takozvano cilijarno tijelo koje stvara očnu vodicu. 

Ako je oko vaše mačke već trajno oštećeno ili ako lijekovi ne mogu sniziti očni tlak, vaš veterinar će možda morati ukloniti zahvaćeno oko (enukleacija). Ovim postupkom će vašu ljubimicu lišiti boli. 

Uzroci: što može prouzročiti glaukom?

Cilijarno tijelo koje se nalazi u oku stvara očnu vodicu koja teče iz stražnje očne komore kroz zjenicu u prednju očnu komoru. Ondje opskrbljuje unutarnju ovojnicu (endotel) rožnice važnim hranjivim tvarima i kisikom. 

Očna vodica tada istječe iz prednje očne komore kroz komorni kut između šarenice i rožnice. 

Previše očne vodice

Ako očna vodica više ne može otjecati ili ako je se stvara previše, intraokularni tlak se povećava. To je ono što veterinari nazivaju glaukomom, također poznatim kao zelena mrena. 

Budući da različite bolesti mogu dovesti do glaukoma kod mačaka, bolest oka se dijeli na različite oblike. 

Ako je problem urođen, radi se o primarnom glaukomu. Javlja se, primjerice, kada je komorni kut preuzak zbog malformacija oka i očna vodica ne može dovoljno otjecati. 

Sijamske mačke mogu imati mutaciju (nasljednu promjenu) u genu LTBP2 na kromosomu B3, što uzrokuje primarni kongenitalni glaukom (PCG).

Sekundarni glaukom razvija se kao posljedica drugih temeljnih bolesti oka i najčešći je oblik bolesti u mačaka. Najčešći uzroci uključuju: 

1. Nakupljanje krvi 

Ako se krv nakuplja u prednjoj komori oka vaše mačke, to se zove hifema. Može biti uzrokovana ozljedama i remeti otjecanje očne vodice. 

2. Upale 

Ako se oko vaše mačke upali, simptomi mogu utjecati na drenažu ili stvaranje očne vodice. Upala oka može se pojaviti u različitim područjima oka, kao što je prednja očna komora (uveitis anterior). 

Uzrok mogu biti ozljede i prodiranje stranih tijela, ali i druge osnovne bolesti. Zarazne bolesti poput mačjeg infektivnog peritonitisa (FIP), virusa mačje leukemije (FeLV) ili toksoplazmoze također mogu biti odgovorne za to. 

3. Luksacija leće 

Pomak leće jedan je od najčešćih uzroka glaukoma. Leća se obično pomiče u smjeru prednje očne komore tako da je kut komore blokiran. 

4. Tumori 

Ako se intraokularni tumori pojave unutar očne jabučice, oni također mogu utjecati na tlak u oku. Mačke često imaju maligni melanom šarenice. 

Prognoza: može li se glaukom kod mačaka izliječiti?

Glaukom je ozbiljna bolest oka. Nažalost, mnoge mačke gube vid i osjećaju jaku bol kao posljedicu glaukoma. Čak i nakon kirurške intervencije, vjerojatnost komplikacija je velika. 

Hoće li doći do poboljšanja ovisi prije svega o tome koliko se rano bolest prepozna i počne liječiti. Ali i uzrok bolesti ima značajan utjecaj na težinu i tijek bolesti. 

Mnoge mačke žive nesmetano nakon ranog i dugotrajnog liječenja lijekovima. 

Prevencija: može li se spriječiti nastanak glaukoma?

Nažalost, ne možete uvijek spriječiti razvoj glaukoma. 

Ako vaša mačka već ima glaukom, trebali biste je redovito voditi na preglede vida. Bolest može ponovno izbiti unatoč početnom uspjehu terapije i doživotnom uzimanju lijekova. 


Franziska G., Veterinarka
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Diplomirala sam veterinu na Sveučilištu Justus Liebig u Giessenu gdje sam imala priliku opsežno se baviti životinjama i steći iskustvo u raznim područjima, kao što su male i velike životinje, medicina egzotičnih životinja te farmakologija, patologija i higijena hrane. Od tada se ne bavim samo autorskim radom, već radim i na svojoj disertaciji. Cilj mi je u budućnosti bolje zaštititi životinje od patogenih organizama. Uz svoje veterinarsko znanje, također dijelim vlastita iskustva kao sretna vlasnica psa i mogu razumjeti i razjasniti strahove, probleme kao i druga važna pitanja o zdravlju životinja.


Naši najkorisniji članci
2 min

Životna dob mačke

Životna dob psa može se jednostavno izračunati: jedna pseća godina odgovara sedam ljudskih godina života, ali pri tome treba obratiti pažnju na pasminu i težinu psa. No, kako se računaju mačje godine? I koliko godina uopće mačke mogu doživjeti? Od koje se dobi mačku može smatrati starijom mačkom? Sve o životnoj dobi mačke saznajte u nastavku.
4 min

Prehlada kod mačke

Hladno i vlažno vrijeme, blato i stalne promjene temperature za ljudski i životinjski imunološki sustav predstavljaju veliki izazov. Stoga, prehlada kod mačke također je moguća i ponekad nije tako bezazlena. S mačjom prehladom susreli su se brojni vlasnici i znaju da je prehladu kod mačke potrebno pažljivo promatrati.